Wednesday, August 24, 2011

padah berbelanja saat akhir

assalamualaikom ,

selamat hari raye semua . hehe . over kan lame lagi nak raye kann . sebenarnye kali ni zaty nak story sikit pasal beli barang untok raye la kan . konon konon nye shopping la kan .baru rase semangat nak raye .sebenar nye banyak betol dugaan ketika bershopping saat akhir ni taw . antaranya ialah :

1 . bile dah semangat waja nak pergi jusco hari ahad tapi bile sampai je sane parking full . wat the fish . malas nak tawaf bepuluh kali punye pasal . dengan hati yang bengang teros balik . hari ahad jep kot zaty free .

2 . bile pergi kedai kasot then pilih pilih panggil pelayan pastow ye kate "maaf dik , saiz takde " pastu pilih lagi dan sekali lagi ye kate " maaf dik , yang ni pon tade saiz " apakah ? memang semua kasot tade saiz zaty ke ?

3 . bile terpakse berhimpit himpit dengan orang laen semasa beli barang sebab terlalu ramai orang .

4 . bile da penat shopping then tibe waktu buke puase . sakit hati tak bile semua tempat makan penuh . pukol berape la orang orang ni da tecongok kat kedai makan tu . tunggu punye tunggu terpakse berbuke puase pada jam 8 lebih . tidakkah makhruh melambat kan berbuke *ta disengajakan .

5 . bukan kedai kasot je tade saiz . nak cari baju ikut warna kegemaran pon susah oke . semua kaler dah takde . saiz pon dah takde . tensyen weeyy

sebenarnye banyak lagi padah nye . tapi jari dah penat nak taip . so kawan kawan . di lain hari ke tahun jangan lah berbelanja 'last minute' kerana ianya akan menyusah kan dan menyakitkan hati kamu semua . k bye :(

Saturday, August 20, 2011

terime kasih si dia


assalamualaikum ,

rase nye dah lame zaty tak update blog ceyloh ni . dah macam semak samon dah blog zaty ni kan .
sekarang ni zaty tebgah kebosanan dan tetibe gatal pulak jari ni nak click blog zaty yang dah bersemak . bukan tak nak update cume takde bende yang nak di type kat entry ni . lagipon zaty punye lah penat kan kerja siang malam *yg malam tu tipu je ea . mane tak nye masok kerje seawal 6 pagi ! tekejot kan . memang pon oke . orang laen tengah beronok ronok di ulit mimpi yang agak indah tapi zaty da kene bangon dan pergi kerja dengan muke yang sembab seperti tak cukop tidur .

dah dah . sebenar nye zaty nak mengucap kan ribuan terima kasih kepada pujaan hati kerana telah menghadiah kan seluar jeans yang dah lame zaty nak beli oke . sebenarnye tu hadiah hari jadi . untok pengetahuan anda hari jadi zaty bulan 6 oke . tapi hadiah datang lambat . maklomlah si dia kan menuntut ilmu di bandaraya kuala lumpur sane . so , bulan 8 baru dapat hadiah nye *bulan 7 sebenarnye . hehe . lambat update punye pasal . loading lambat . HAHA .

sebenarnye dah lame zaty nak beli jeans oke . tapi tu lah ade jep halangan . cehh . macam tau tau jep kan si dia ni . walaupon cume giordano zaty sangat menghargai nye oke .kalau nak jeans guess ke hape . tak mampu mak oiii . so lepas ni hari hari nak gune jeans yang si dia bagi. HAHA.
sampai sini jep la zaty nak type jari pon da kebas kan *tipu tipu . k bye


gambar hiasan


terima kasih awak :)

Sunday, July 17, 2011

beli novel beli novel



assalamualaikum ,

hari ni zaty beli buku . beli buku pon nak cakap kan . HAHA . luar biase sebenarnye tau sebab zaty ni punye lah susah nak beli buku . bukan ape nanti membazir la kan law beli tapi nanti bersepah .
zaty ni suke buat serak . kalau beli majalah tu tahan due tige hari jep lepas tu entah ke mane lah . zaty cume selalu beli majalah macam remaja , yezz dan yang terbaru Scawaii . semua tu ade kene mengena dengan fesyen . tapi hari ntah kenape zaty beli sebuah novel . WAHHH . memamng pelik tau . sebaba selalu nye zaty cume pinjam dengan kawan atau kazen jep oke . tapi kali ni entah kenape zaty terbeli novel tu . sebenar nye zaty dah tertarik dengan novel tu oke . setelah seminggu mencari akhir nye jumpe dekat MPH city square . kalau tau kat mph banyak tak de lah zaty cari bagai nak gile kat tempat laen kan .

KASIH YANG SUCI


buat pertama kali nya dalam sejarah oke zaty beli novel . HAHA . kasih yang suci . korang semua tau kan . adaptasi drama NORA ELENA . tau kan semua orang tengah hangat memperkatakan drama tu , lagi lagi hero malaya kite AARON AZIZ dan heroin nye SITI SALEHA . dengan watak suami yang romantik seth tan. semua perempuan tergile gilekan seth tan kan . sudah la kacak badan tegap romantik . HAAA . dan dan semua nak boyfrend dan suami macam seth tan kan . HAHA .



sweet kan mereka walaupon hanye dala drama jep kan . bile zaty bace novel ni automatik zaty akan bayang kan aaron aziz dan nora siti saleha . sampai kan bile bace novel ni boleh senyum sesorang lah . gile kan . memang gile oke gilekan seth tan . tapi dalam novel ni syok sikit sebab ceritenye panjang . seronok jugak la bace kan sambil tersenyum sendiri . kat sini zaty bagi sinopsis novel kasih yang suci oke walaupon zaty tau korang semue mesti da bace kan . zaty ni yang sebenarnye ketinggalan zaman . HAHA

sinopsis :

Sepuluh tahun yang lalu, kesucian Nora Elena dinodai. Andai masa boleh diulang kembali, pasti jiwanya tidak punah. Tapi dia sedar, takdir hidup tidak memihak kepada sesiapa. Saiful Idham, tunangnya pergi kerana tragedi ini. Tiba-tiba muncul Seth menawarkan diri utk menjadi suaminya. Nora Elena keliru.

Ternyata doa Seth dimakbulkan. Sepuluh tahun dia menjejaki gadis itu. Nora Elena, cinta yang bermula dari pandang pertama. Namun kenyataan tidak seindah impian. Hangatnya asmara Seth, namun hanya dia yang terbakar sendiri. Rasa cinta isterinya tidak dapat disentuh walaupun hakikatnya mereka berkongsi ranjang yang sama. Jiwa lelakinya merintih. Nora Elena bagai bayang-bayang yang tidak dapat dipegang.

“Hakikatnya, aku suami dan kamu isteri. Perkahwinan ini adalah simpulan mati. Hanya maut yang akan memisahkan kita berdua.” tegas Seth.

Tapi mengapa Elena menjadi wanita asing dalam perkahwinan ini? Rahsia yang selama ini disimpan kemas akhirnya terbongkar. Sebenarnya, Sethlah lelaki durjana itu. Menodainya atas alasan kerana kasihnya yang suci! Benarkah?

Lelaki adalah nafas hidup dan wanita adalah nadi jiwa.saling memerlukan dan mencintai. Dan cinta itu maknanya saling memberi dan menerima.

Nora Elena akhirnya reda menerima Seth. Dia tidak akan menoleh lagi kerana lelaki itulah syurganya di akhirat nanti.


kbye nak bace KASIH YANG SUCI :)

Friday, July 15, 2011

aisheteru awak !



walau raga kite terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan kau rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita tak kan penah rapuh
terhapus ruang dan waktu
kupercaya kesetiaan ini
akan tulus a a aishiteru .

kimita touku kitemo
(meskipun kamu jaoh )

kiminoi shuaga sinagaru tala
( aku tetap mengingati kamu selalu )

shiniterouyo
(percayalah )



iloveyou shamsul :)





Sunday, June 19, 2011

sunday with him


19 . 06 . 2011 . ahad yang sungguh indah dengan burung berkicauan . awan yang cantik .cehh . tayah nak berkata2 sangat la zaty ye.hehe . kali ni zaty nak kongsi nan kawan semua kebahagian zaty .boleh kan ? kalau tak boleh sila tekan X . hehe . hari ni zaty pergi berfoya foya bersame botak . sumpah zaty happy oke . terime aksih kepade die . sebenar nye bende ni ta dirancang sangat pon.cume tibe tibe rase nak bermandi mande pulak .idea bernas ini dicadangkan kan oleh gule gule hati saye. pada malam sebelom nye si dia mengajak pergi ke desaru tanpe membuang mase zaty teros setuju . teros exited sampai taley tidur tau . over kan . memang over pon . sila jangan meniru ke over an zaty ni .

jam 8.48 telefon ku berbunyi . mesej masok oke .
si dia : woi . da bangon blom ?
zaty : baru bangon ni . ngeh
si dia : mampos . hahaha
zaty : haha . lupe set jam .

oke sebenar nye zaty da terlewat bangon oke . janji temu nye adalah pada jam 9 . tapi bangon nye jam 8.48 . mungkin exited punye pasal sampai bawak ke mimpi tu sebab bangon lewat kot .HAHA .

si dia : cepat ar siap
zaty : oke jap nak mandi .

sepantas kilat zaty teros mencapai tuala lalu teros masok ke dalam toilet . bergaya kan . setelah beberapa minit si dia menjempot . bermula lah trip kami ke desaru yang tak jaoh mane pon . 1 jam da sampai kot . pagi pagi jalan ke sane tenang dan lengang . mungkin orang orang nak rehat di rumah di hari ahad yang indah ni setelah penat bekerja . cewahh . dalam jam 10 lebih kami pon tibe ke destinasi . sangat la ramai orang berkelah bersama keluarga dan rakan rakan . indah jugak permandangan kat pantai desaru walaopon orang terlalu ramai . tanpe melengajkan mase si dia teros menerjonkn diri ke dalam laot . zaty tengok dari jaoh je oke .tapi hanya dapat tahan beberapa minit sebelom zaty pon terjon same .

zaty seronok bersama si dia .berenang berenang di lautan . ceh ceh . jam 1 lebih kami pon naek ke darat kerana cuace begitu mencemburui kami . ceh hujan renyai+panas terik . sebelom kami jadi berbeque baek kami balik oke . elak pergi keje macam ikan goreng hangus je kan . dah abes bermandi mande teros cari makan la hai . lapar weyy . mcd menjadi pilihan kami .tanpe berfikir panjang teros masok mcd pandan .dalam perjalanan ke mcd zaty tertido oke dek penat bermandi sakan . sorry dear tak teman you drive. ngee . selepas kenyang destinasi seteros nye ialah singgah angsana beli barang sikit dan teros balik .

di sini zaty saji kan kawan beberapa gambar yang tak seberape ni .



*si dia berposing

*tiupan angin membuatkan zaty cumil. HAHA



* sebelom terjon ke laut . muke si de nakal :P


*motif kenape tutop mate . terlalu khusyuk snap gambar .


*berehat sebentar sebelom terjon semula


*sebelom balik sempat lagi oke snap gambar


*mate sebelah jep gare2 tersangat hebat mengambil gambar . HAHA


*si dia seperti dipakse snap gambar . HEHE


psst : terime kasih awak . nanti kite pegi la taw .
zaty gembira dengan si dia :)

Sunday, June 12, 2011

AKU NAK KAU BOLEH TAK ?

ade sape sape nak belikan tak ?








oh fixie

aku selalu mimpikan kau .

aku ingin memiliki kau .

kenape kau begitu menggode sehingga membuat aku jatoh hati .

kenape kau bewarne merah jambu .

kenapa kau wujud wahai fixie .

walaupon aku tidak cukop ketinggian untok meRIDE kau .

kau tetap menjadi pujaan hatiku .

oh fixie .

datang la kepada ku .

OH FIXIE !



psstt : shamsul , belikan satu boleh ? buat hantaran kawen kite ? hehehehe






Friday, June 3, 2011

hari yang agak indah


pertama sekali nak ucapkan jutaan terime kasih sebab wish hari lahir saye pada 1 jun lepas .
sayang korang sangat oke .
agak terkilan pada hari bersejarah tu sebab baby busuk saye tidak berada di johor .
hanya menemani melalui telefon saja .
ape ape pon terime kasih sayang sebab ingat bufday saye .
walaopon pada hari jadi ingat dapat cuti ke .
jangan harap oke .
ingat ni bufday sultan ke nak cuti cuti segale .
agak berat hati nak pergi kerje sebab dah tau akan ade bala yang akan menimpa .

terime kasih jugak kepada rakan kerja kerana anda telah membuat saye seprti cengkodok yang tunggu masa nak digoreng .
saye terpakse merendam baju 3 hari 3 malam untuk menghilang kan bau telor 7 biji .
dan terpakse membasoh rambot sebanyak 7 kali bilas untuk menghilangkan bau yang agak wangi .

pada malam nye pula saye dan sepupu meraikan hari jadi yg tak seberape .
walaopon terpakse membelanja sepupu saye yang mengong .
sepatot nye die yang belanje kot .
takpe la bak kate lina "nanti aku dapat gaji aku belanje pulak "

so, saye jamukan dengan beberapa keping gambar









Saturday, May 21, 2011

maaf kan saye !




awak .

maafkan saye .

saye silap .

saye buat awak kecik hati

saye tak patot buat awak marah .

saye tak sengaje .

saye mintak maaf kat awak .

awak maafkan la saya .

saya menyesal .

awak senyum la macam selalu .

awak ketawe la macam selalu .

awak bergurau la macam selalu .

saye janji tak akan buat awak sakit hati lagi .

tak akan buad awak bad mood lagi .

saya nak buat awak senyum dan ketawe saje .

saya janji .

AWAK MAAFKAN SAYE !





awak maaf kan saye buleh ?

saya mintak maaf banyak banyak .




boleh tak saye nak tengok awak senyum macam ni semula ?





p/s : entry ni khas untuk awak botak .
shamsul , maaf kan saye :(

Friday, May 20, 2011

tengok kartun ? HARUS LAH !



kenape mesti tengok kartun ?
sebenarnye takde la MESTI .
cume HARUS lah kan .
sebab kan kartun lah kite akan ketawe tergolek golek tau .

idea nak tulis entry ni tetibe datang dengan sendiri nye .
walaopon umur zaty da nak masok 9teen kartun tetap dalam hati zaty .
kekadang sesetengah orang yang dah agak berumur seperti zaty ni malu nak tengok kartun .
perlu ke ?
takot diketawekan atau takot dituduh " eee , die ni macam budak budak betul lah . ade ke da tue2 bangke tengok kartun , kartun sinchan lak tu " HAHA

kolot okey pemikiran macam tu .
tak semestinya kalau kite tengok kartun menunjukkan kite ni kebudak budakan * walaopon betul .

mase kecik2 dulu memang banyak sangat kartun2 best . tapi yang jadi feveret zaty ialah DORAEMON oke . punye lah suke tengok doremon smpai coundown bile doremon nak mula .
mule lah berfantasi kan "kalau lah ade kocek macam doremon boleh keluarkan ape jerp . kalau lah ade pintu macam doremon ? boleh pegi mane2 jep . kalau lah ade mesin mase macam doremon ? boleh ulang mase dan pergi ke mase depan . HAHA . sumpah memang itulah yang ade kat otak bile tengok doremon . betul kan kawan2 ?



setelah meningkat sedikit lagi usia , zaty dah minat sangat dengan kartun DRAGON BALL . best gilew oke . lagi lagi tengok hero die son goku . pada zaty goku lah paling hensem dan kuat . HAHA. lagi lagi bile jadi super saaya . banyak sangat watak dalam ceter ni bulma , master roshi yang watak jahat nye pon banyak jugak . antara yang zaty ingat vegeta , cell , frieza . rasenye ade ramai lagi kot tapi tu jep la yang zaty ingat . yang best nye bile goku kawen dan ade anak anak . kuat macam bapak nye jugak oke . mule2 zaty taktau ape dragon ball sbenar nye rupe2 nye 7 biji bola kalau dkumpol kan boleh keluarkan sekor nage besar dan boleh tunaikan permintaan .


oke yang seteros nye ialah sinchan . budak kecik yang gatal dan sengal . berdekah oke tengok sin chan ni yang cool jep bile ade masalah pon . sin chan yang selalu kene jetat dengan mak die . HAHA





detective conan lah yang zaty paling minat sampai sekarang oke . sumpah sanggop tahan kencing semate nak tengok conan a.k.a sinichi tau . takot terlepas dan tak tau sape pembunuh . HAHA . setiap episod mesti ade kes bunuh dan conan lah yang sebok dok siasat sape pembunuh nye . kalau nak harap kan pak cik die HARAM . setiap episod mesti exited nak tau sape pembunuh nye . selalu nye pembunuh mesti orang yang tak disangke .


sebenar nye banyak lagi kartun sekarang ni antara nye hagemaru , naruto power rangers , sailomaon , tom and jerry dan banyak lagi oke . kalau nak zaty ceterkan satu2 mang tak abis sebulan oke . tapi ape yang zaty tayang kat atas tu lah antare kartun yang zaty minat . sekuran kurang nya kalau kite tengok kartun dapat la kurang kan stress kite bekerje ke belajar ke . sebab konferm tak kire la kartun ade kisah bunuh ke ape ke mesti ade lawak nye . so , kawan2 tak payah la nak malu malu kalau nak tengok kartun konon tak macho lah tak cun lah . semua ni just for fun untuk hiburkan hati . so , majulah kartun untuk diri sendiri . HAHA :p



Tuesday, May 17, 2011



SAYE BAHAGIA DAN GEMBIRA !

Monday, May 9, 2011

my baby sayang 19th birthday !

warning untuk entry ni . entry zaty kali ini agak kegedikan dan melampau .
sesape yang tamao bace sile tinggalkan page zaty tanpe membace entry ini .



akhir nye tarikh keramat sudah tibe 10.05.2011 .

ta sangke kan awak da 19 tahon .

cepat nye mase berlalu .

rase nye dulu awak kecik dan pendek jep .hehe .

sekarang awak dah sambung belajar .

dan awak da ade buah hati pon kan ,

gatal kan awak belom habis belajar tapi nak bercinte . ngee

anyway zaty kat sini nak wish hepy bufday to my baby muncit !







HAPPY BIRTHDAY AWAK .

semoge segale impian menjadi kenyataan .

belajar elok elok taw awak .

jangan nak main2 sangat tau .

SAYE SAYANG AWAK LAH BOTAK !









Thursday, May 5, 2011

semua hilang !

SEMUA HILANG !

ape yang hilang ?

sebenarnye lappy zaty dah oke tak rosak lagi oke .

gembira sangat lah .

terima kasih kepada uncle mazlan zaty yang sudi meluangkan mase untok repair lappy kesayangan zaty ni .

sebenarnye tak rosak ape pon cume ade something *maybe sebab lappy zaty da berat sangat .

sambil2 uncle tengok2 lappy zaty uncle ade la membebel sikit .

marah sebab zaty tak jage lappy sebab berhabok . HAHA .

selepas lappy buleh dihidopkan semula zaty dikejotkan dengan berite .

bahawa document dalam lappy zaty telah HILANG SEMUANYA!

OMG , kenapa mesti hilang .

banyak sangat bende yang zaty tak copy kat hardware .

sedih sangat walaupon gembira kerana lappy dah bule gune .

satu ape pon dah takde dalam lappy ni .

macam lappy baru pulak dengan wallpaper pemandangan di gunung .

terpakse lah zaty install satu satu .

ape ape pon seronok oke bile dapat gune lappy sendiri dan tak perlu meminjam orang lain punye untuk zaty unline dan singgah blog blog korang .




Tuesday, May 3, 2011

lagu untuk awak !

dirimu satu sayang !





saye rindu awak !

saye tunggu awak balik !

saye tunggu date kite yang akan datang !

cume diri awak satu !

SHAMSUL BIN KADIR !

Sunday, May 1, 2011

lappy saye rosak !




lappy saye rosak !

benci benci benci benci !

kenape rosak ?

tak nak gune lappy lain .

zaty nak lappy kesayangan zaty jugak !

sebab lappy zaty screen besar .

nak tengok muke kawan kawan kat facebook pon senang !

nak bace blog kawan kawan pon senang !

nak komen komen pon senang !

nak tengok video pon senang !

ape ape pon senang taw !

lappy ? kenape awak rosak ?

sampai nye hati awak !

saye kene kumpul duit untuk betol kan awak !

saye akan merindui awak lappy !

:(





*buat mase ni . pinjam dulu netbook mak " mak ,nak pinjam netbook taw sementara zaty kumpol duit untok betolkan lappy zaty " :(






kenape perlu bercinta ?

hai kawan kawan . lame kan zaty tak update blog . agak sibuk kebelakangan ni *sbenarnye malas kot . hari ini ade satu artikel zaty nak kongsi . tapi artikel ni bukan zaty yang create . zaty cume tertarik dengan artikel ni dan merasakan ianya menarik . zaty terjumpe artikel ni dan teros bace dan sekarang zaty nak kongsi dengan awak awak semue . mungkin awak awak semue berminat dengan artikel ni .



Zaman remaja adalah zaman untuk mencari dan mengenal diri. Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh. Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk, halal dan haram, najis dan yang suci, syurga dan neraka.

Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis).

Mengapa bercinta?

Terkadang bercinta dengan sebab ikut-ikutan (kerana melihat kawan sedang 'bahagia'). Terkadang ia bercinta supaya 'pointer' selalu meningkat naik. Dan katanya agar ada teman yang dapat memberi nasihat. Alamat.. jika salah bercinta, bubur tidak akan kembali menjadi nasi..


Sebelum bercinta fikirkan perkara-perkara ini wahai orang muda :

1. Sudahkah anda bersedia untuk bercinta?

Adakah sudah bersedia menghadapi risiko di dalam percintaan? Adat orang mengatakan cinta itu bersatu, dan ada kalanya ia membutakan mata. Manakala yang tidak nampak jalannya habis hancur masa depan hidupnya.

Cinta tidak semestinya bersatu, ada kalanya ia terputus di tengah jalan. Dan ada kalanya ia berjaya sehingga ke jinjang pelamin. Risiko putus cinta selalu membuatkan manusia seolah-olah putus asa. Hilang hala tuju hidupnya. Entah berapa ramai yang sudah menamatkan nyawanya sendiri bila cinta nafsu lebih diharapkan dari cinta kepada Illahi.

2. Apa matlamat Anda bercinta?

* Mungkin untuk merosakkan anak gadis atau hati orang lain?
* Ikut-ikutan atau suka-suka sahaja?
* Untuk mencari pengganti pasangan yang telah pergi? (tetapi sekiranya ia ingin kembali semula suatu hari nanti, anda dengan rela diri meninggalkan pasangan baru anda yang telah diberikan harapan?
* Sekadar cinta monyet yang tiada matlamat di masa hadapan?
* Untuk mendirikan rumah tangga yang membawa kasih sayang dan rahmat dari ALLah?

Orang yang mulanya bercinta - hatinya akan berbunga-bunga. Tidak ia sedar apa yang berlaku di sekelilingnya kerana disibukkan dengan apa yang dicintainya. Segalanya nampak cantik, molek, comel dan sempurna belaka. 'Pijak semut tidak mati'. Segalanya berjalan dengan penuh optimis dan positif. Lalu mungkin 'menipu diri sendiri' sudah menjadi pegangan agar hubungan berlangsung dengan menarik dan dapat dikekalkan.

Apabila perhubungan cinta anda mulai 'berkelap kelip' - mulalah anda akan berfikir semula akan buruk dan baiknya pasangan anda. Mungkin ketika ini anda akan berusaha mencari solusi. Sekiranya berjaya perhubungan anda akan berjalan seperti biasa. Dan sekiranya dalam bahaya, ia akan membawa kepada 'putus cinta'. Perkataan inilah yang menjadi penghancur jiwa, rasa kecewa, terhina, rendah diri, sakit hati, dendam, putus asa. Maka istilah-istilah cinta yang dahulunya berkisarkan fantasi, anda akan sedar ia bukanlah realiti.

Menjadi hipokrit satu perkara, iaitu masalah yang akan dibawa apabila hidup di dalam sebuah rumah di atas pernikahan yang sah. Segala-galanya yang 'cantik', 'molek' akan ditunjukkan juga sebagai satu hakikat yang perlu anda terima. Samada anda terima dengan terpaksa atau redha selamanya.

3. Mengapa Anda Bercinta?

* Kerana ALLah?
* Kerana cantik rupanya? Mancung hidung, kumisnya tebal? Badannya serupa model? - yang pasti semuanya ini tidak kekal lama. Berapa ramai wanita yang menghidapi sakit barah kulit kerana taksubnya kepada yang dinamakan 'KECANTIKAN' ? Berapa ramai pula yang sanggup berhutang, mengorbankan identiti seorang Muslimah dan Muslim kerana tertarik dengan namanya KEMODENAN?
* Kerana duitnya? Harta yang bertimbun?
* Kerana empunya diri itu sendiri?
* Kerana Agamanya? Ia akan di bawa di dunia dan akhirat. Tetapi ramai juga yang terjerumus di lembah hina. Kerana yang dibawa rupanya selama ini adalah nafsu tetapi disolek dengan nama Agama.

Anda akan dapat apa yang anda niatkan. Ingat perjalanan cinta sesama manusia amat jauh, dan mungkin juga dekat, ataupun ia satu perjalanan yang tidak pasti.

4. Apa Modal Untuk Bercinta?

* Adakah dengan modal air liur? Atau jari jemari menulis sms?

Sedarkah anda? apabila bercinta dan anda meletakkan sesuatu di dalam hati seseorang. Ini telah memberikan ia pengharapan baru dalam hidupnya. Dan ia akan berusaha untuk mencapainya. Jika cinta anda sekadar cinta monyet, cinta untuk merosakkan anak orang, ikut-ikutan dan hanya menjadikan orang lain sebagai batu galas - CINTA NAFSU. Eloklah lupakan sahaja. Anda hanya akan menjadikan diri anda sendiri bahan fitnah yang akan orang ingat sampai bila-bila.

Sedarkah anda? Mahligai perkahwinan itu memerlukan pengorbanan bukan sahaja dari segi jari jemari dan air liur. Tetapi lebih dari itu adalah modal ilmu untuk mendirikan sebuah keluarga yang beragama, cintakan ALLah dan rasul-Nya. Modal harta iaitu pekerjaan dari sumber rezeki yang halal untuk anda berikan kepada isteri, dan anak-anak. Modal hati dan perasaan untuk dikongsi, difahami, kesabaran dan sebagainya.

5. Berapa Lama Anda Ingin Bercinta?

* Seminggu?
* Sebulan?
* Tiga, empat tahun?
* Sehingga habis belajar?
* Cinta hingga ke akhirat?

Apabila anda bercinta, setiap pasangan pastinya ingin mengetahui sampai bilakah mereka akan bercinta? Dan apabila perhubungan itu diketahui oleh sang ibu dan ayah, tentunya mereka akan bertanya bila pula tarikh merisik, pertunangan dan perkahwinan pula akan dijalankan? Dan tentunya kaum kerabat pula akan tertanya-tanya, dengan siapa anda berkawan. Mungkin ada yang sudah diusung ke hulu dan hilir - orang kampung pun sudah mulai berbisikan. Walaupun anda sangkakan di bandar orang bersikap tidak ambil peduli. Tetapi malaikat di kiri dan kanan tetap juga menulis catatan..

6. Kos Cinta

* Duit yang anda habiskan semata-mata untuk sidia - telefon (sms, mms, chat etc), bil elektrik, bil internet,
* Masa yang anda korbankan untuk sidia
* Hati dan perasaan


Sikap Matang Dalam Mencari Cinta

Wahai pemuda dan pemudi, menyebut perkataan cinta sesama manusia itu mudah, tetapi untuk melaksanakannya amatlah payah. Bercinta bukan menjadi tiket yang menghalalkan anda menyerahkan jasad kehormatan anda. Bukan juga bermakna anda sudah menjadi juara dan normal sebagaimana insan lain yang bercinta (sudah fahamkah erti cinta yang sebenarnya?). Anda rosak kerana cinta? - ia adalah kesalahan anda sendiri di dalam menterjemahkan cinta yang suci dan abadi. Semaklah semula adatnya bagaimana RasuluLlah menyalurkan perasaan cinta.

Jika berbaloi dengan bercinta - anda dapat merasai hidup bahagia serta mendapat keredhaan ALlah kerana matlamat anda jelas, anda sedia redha dengan kemungkinan yang berlaku serta tidak menyalahkan taqdir, perjalanan cinta tidak melanggar batas syarak. Maka silalah untuk BERCINTA....

Monday, April 18, 2011

orang tue yang menggile !


kejadian ni terjadi pade 18/04/2011 kire2 jam 10 pagi
satu kejadian yang agak menguji kesabaran zaty .
dan menguji tahap profesional sebagai seorang peniaga .

seperti biasa zaty pergi kerje .
jam 6 pagi zaty da sampai kat tempat kerja .
seperti selalu zaty buat oerkara yang sama .
ambil gambar untok orang yang nak buat pasport ,
sedang asyik mengambil gambar .
ade seorang pak cik tue yang memang tue ni cakap kat zaty .
"dik nanti jangan snap picture macha sorang nie taw "
* konon nye nak pakat la nan zaty . tapi zaty wat tatau jerp . zaty cume pekerje saje . takde hak nak tolak costemer oke ,.
dalam beberapa minit kemudian encik ni pon datang la kat kedai tempat zaty kerja.
die cakap " dik , amik gambar ye untok pasport "
zaty terpinga2 kerana tatau ape nak buat sebab pak cik tue tu kate jangan snap pic encik tadi tu ,
zaty betol2 serba salah , nak snap ke tak pic orang tue ,.
setelah dibincangkan zaty diberi kebenaran untok snap picture encik tue .
sebenarnye encik tu baik sangat . encik tu cakap baik2 jerp dengan zaty .
tak marah2 seperti yang digempar gempurkan oleh pak cik tue tu .
sedang zaty nak snap pic encik tu , pak cik tue pon datang dan cube untok menyerang dengan care menengking zaty supaya jangan berani snap picture encik tadi tu .
zaty betol2 serba salah *sambil cakap dlm hati . ape aq nak buat ni .
selepas beberapa saat berfikir zaty teros kan snap picture encik tadi dan lagi sekali pak cik tue tu datang teros marah2 zaty macam orang sasau .
zaty takot jugak sebab dye ugot zaty .
selepas selesai snap pic encik tadi zaty teros masok ke bilik untok print picture tu ,
dan tanpe di duge sekali lagi pak cik tue itu datang dan membuat perkare yang tidak sepatot nyer .
pak cik tue tu teros membaling duit yang bernilai rm50 . sambil berkate " kaw jgn print picture encik tu , kaw amik jerp duit aq nie . aq sanggop bayar "
zaty dan yang laen2 betol2 terkejot dengan tindakan pak cik tue itu ,
tapi kami langsong tak pedulikan duit tu dan teros menyambong kerja . tapi sekali lagi pak cik tue datang dan membaling skali lagi duit bernilai rm 50 ke zaty .
sungguh biadap pak cik tue nie kan . sambil die berkate "kaw amik la duit aq nie . ni duit halal . duit yang kami ambil dari encik tadi adalah haram "
bile di fikirkan berhak ke pak cik tue tu nak nilai same ade haram atau tak duit itu .
kami betol pelik . zaty pon pelik tapi dalam hati panas sangat hati nie .
tapi zaty masih ade otak untok menghormati orang tue tu kerana faktor umur .
kite yang mude harus menghormati yang lebih tue kan .
pak cik tue ni tak tau bezakan ape yang betol ape yang salah . dan tunjukkan contoh yang buruk pade golongan mude seperti zaty nie .hehe .
dan sebagai seorang peniaga dan pesaing juga. pak cik tue ni sepatot nyer menghormati satu same lain dan tak sepatot nye menghuru hare kan perniagaan orang lain .

*so, kat sini zaty bukan nak marah atau memburukkan orang tue itu , cume zaty nak tekan kan kat sini . sebagai seorang yang tue sepatot nye memberi contoh yang baik pade golongan yang mude kerana golongan mude ini lah pelapis bagi golongan tue .

nasihat untuk pak cik tue ni . berubah la ye wahai pak cik . jangan asyik nak buat kacau tak tentu pasal dan memaki hamun depan orang ramai kerana perbuatan itu secara tak langsong mengaibkan diri sendiri .

Saturday, April 16, 2011

tanda tanda lelaki merajuk

ade orang kate buruk sangat kalau lelaki merajuk . tapi pernah tak korang sume tengok lelaki merajok ? lelaki tarik muke ? sebenarnya semua manusian tak kire lelaki atau perempuan memang ade perasaan merajuk . normal semue tu .

apakah tanda2 awal lelaki apabila merajuk ? jika salah satunye ade pada si dia , bermakne si dia sedang merajuk dengan korang :

* diam seribu bahasa
si dia diam jerp tanpe sebarang kate sepanjang bersama nan korang . bile korang cakap si dia cume mengiyakan atau menganggokkan kepale sahaje . si dia sedikit pon tidak melayan korang seperti sebelomnye . kalau ni terjadi, sah si dia merajok dengan anda .

*buat tidak tahu
si dia buat tau dengan korang . buat cam tade ape2 . kalau korang cakap atau mintak tolong dengan nye . dia buat2 macam tak dengar . ini adalah cara protes yang sangat terok sebab bukan jer membuatkan korang geram malah buat korang macam korang tak wujud di depan nyer .

*menolak untuk keluar atau makan bersama
orang lelaki yang biasanye merajok enggan bertentang mata dengan pasangannya . jadi jika si dia memberi pelbagai alasan untuk berjumpe atau makan bersama, makne nye si die sedang merajok .

*bermasam muke
selalunye lelaki merajuk buat muke masam . dah la tak mahu bercakap . buat muke masam pulak tu , dah terbiase orang merajok nie suke bermasam muke kan .

*baca surat khabar
tabiat biasa bagi orang lelaki adalah bace surat khabar . tetapi jika asyik baca surat khabar yang same berulang kali tanpa sebab ketika bersama dengan anda, makne nye jiwenye tak tenteram dan ade sesuatu yang mengganggu dirinya .

*menonton tv
dia menonton rancangan tv bukan kegemarannya dengan bersunggug sungguh ketika anda ada bersamanya . sebenarnya mate nye ke tv tapi hati nya ke lain .

*keluar rumah tanpa memberitahu
adakalanya lelaki tidak mahu memberitahu ke mane ye pergi . konon nye nak menunjukkan protes .

*matikan telefon bimbit
ini adalah tabiat paling biasa bagi orang yang sedang merajuk . tidak mahu diganggu ketika perasaan nye terganggu . si dia mematikan telefon bimbit nye tapi bila di tanya dikatakan nya kehabisan bateri . alasannye mudah kerana tidak mahu mendengar suara anda.


OLEH ITU , CUBELAH PUJUK DENGAN BAIK KETIKA LELAKI MERAJOK DENGAN ANDA .JIKA TIDAK BOLEH , DIAM SAHAJA . BIARKAN DIA REDHA SENDIRI .

Monday, April 11, 2011

hot couple

marian rivera & din dong dantes .



suke sangat dengan mereka .
saksikan kelincahan mereka menari .
TERBAIK !

Tuesday, April 5, 2011

mereka yang hot !



HOT !


kenal tak siape jejaka kacak lagi hot kat atas tow ?
okey die ialah DINGDONG DANTES * boypren zaty no 2 . HAHA
zaty tersangat la berkenan nan mamat nie .
alahaii punye lah hot die nie .
kacak tinggi bergaya body yang hot dan semua yang buat zaty jatoh cinte . HAHA
zaty selalu follow berite terkini pasal dingdong ni .
dari die berlakon cerite dysabel then marimar .
oh tersangat la hot mamt ni . melting zaty dibuat nyer :)
tapi sarang da tak boleh tengok marimar lagi sebab zaty da mule kerja .
balik jam 4 petangg . tak sempat kan nak tengok .
sekarang zaty nak cari semua cerite yang dingdong berlakon .
nak tengok kehebatan die berlakon atau dengan lebih jujur lagi nak tengok kemantapan body dingdong . hehe
ding dong ni dah ade girlfren pon . sedih nyer . HAHA .
girlfrend ding dong punye la cantik lagi bergaya .
adore her .


cantik kan kekasih dingdong ,
name nye MARIAN RIVERA .
zaty suke jugak marian ni sebab dye cantik sangat sangat .
dieorang ni memang serasi bersama .
deorang ni tersangat la HOT .


hot tak mereka ?


mereka sweet sangat


senyuman menggode



cantik kan ?

cuci mate dengan video dance mereka .






psst* kalau la dapat jumpe ding dong zaty nak take picture like crazy dengan die . HAHA

Monday, April 4, 2011

hari pertame saya bekerja

da lame kan tak update blog saye nie .
saye bukan bz saye cume agak malas nak menaip entry .



hari nie zaty ade pengalaman baru .
pengalaman ape ?
pengalaman bekerje laa .
sebagai ape ?
sebagai jurukamera dan pengisi borang
macam gempak kan . sebenarnyer tak de la gempak manee .
jurukamera iaitu mengambil gambar pasport . HAHA .
kalau pengisi borang pulak ,
siape yang agak malas nak isi borang sendiri ,
zaty boleh isikan , tapi ade upah nyer . hehe
sape2 nak buat pasport dan belom ade gambar boleh datang ye di kedai tempat zaty bekerja .hehe
tapi zaty ni dalam kategori budak baru belajar yer . agak slow saye nie .
senget sane , senget sini , terlebih sane , terlebih sini .
sabar jer la siape yang mengajar zaty tu .
hari pertame bekerja , agak kekok .
pagi2 lagi zaty da bangon sebab masok keje jam 6 pagi .
awal kan . mesti korang2 sume tengah bermimpi kalaw waktu cam tow kan .
agak bz kalau pagi2 sebab ramai orang nak amiok gambar .
tapi hari nie zaty ta banyak amik gambar sebab zaty ta reti sangat lagi .
tapi sangat lah seronok sebab dapat pegang camera NIKON pujaan hati zaaty selame nie .
boss zaty pon baek sangat . relax jer kerje dekat situ . tak stress .
harap2 hari2 seterosnyer zaty kerja nanti berjalan dengan sempurna nya .
tanpa banyak masalah .

pssst*zaty cume kerja sementara sementara menunggu peluang laen yang lebih menjamin mase depan zaty .

Sunday, March 20, 2011

mereke yang bertahta di hati saye

hari ni tak tau nak buat ape ,
so , saye kenalkan lah ye antare mereke2 yang ade kat jantong hati saye nie .
siape mereke ?
jom tengok*law tanak tape oke




tengok gambar kat atas tu . cumil kan saye*perasan sikit. yang kacak lagi bergaye itu diberi name MAHAD BIN MOHAMED . manakala yang chubby cumil tu diberi name HAMIDAH BINTI OMAR. mereka adalah ayah dan emak saye . mereke lah yang pertame bertahte kat lubuk ati saye nie . saye sayang mereka oke . mereke lah yg sentiase ade bile saye susah *tade la susah mane .kacak kan ayah saye . cumil kan mak saye . orang ramai cakap muke saye same dengan mak saye *betul ke ? sebenarnye saye tak buleh berjaohan dengan mereka . kalau jaoh pon setiap hari mesti call . SAYE SAYANG MEREKE OKE !










haaa . nampak tak si kacak cumil kat atas tu *saje nak letak due gambar. die adalah kekasih hati pengerang jantong saye . SHAMSUL BIN KADIR name nye .tapi name manje dye BOTAK*walaopon dye ade rambot.dye nie tinggi orang nye . 175cm . tinggi kan . sampai saye nak tengok muke dye saye kene dongak . alahaii nampak sgt kan saye nie rendah . dye juga antara yang bertahte di hati saye nie . die satu2 nye lelaki yang berjaye mencuit hati saye . yang berjaya membuat saye tak berhenti tersenyum *cam org gile bak kate dye . saye dah kenal nan dye nie selame 7 tahon oke .lame kann . yerp memang lame pon . percaye atau tak dye nie la lelaki pertame yang buat saye jatoh cinte . bermule dari form 1 *walaopon mase tu cinte monyet . bukan saye yg monyet okey . tapi cinte . dye sentiase ade ketike susah senang . kami hadapi sesame . SAYE SAYANG DYE OKE !








nampak tak gambar kat atas tu . due orang budak sewel . haa . yang berbaju kuning tu namenye SARAH BINTI MOHD SIDIN . cantik kan tapi saye lagi cumil * haha . perasan sikit .dye merupakan kazen merangkap pembantu peribadi saye * haha .dye ni jugak merangkap kawan yang menggile bersame saye . kawan bak ketike susah dan senang oke . budak nie degil nak mampos*jgn mara ara .haha . kadang2 sakit hati cakap nan dye nie . tapi saye tetap bersabar dengan dye oke . sebab dye lah yang sanggop melayan perangai saye . terime kasih sarah . SAYANG KAW OKE !


nampak kan budak pendek kat dal pic tu *pose dye yg menampakkan dye tu tinggi . NURLINA BINTI ABDUL JALIL nme nye . name manje nye lina . dye jugak salah satu orang yang ade kat hati saye nie . dye adalah kazen saye . sebelom dye pergi melanjutkan pelajaran di pantai timur sane kami selalu lah bersame*cewwah . dye nie terkenal dengan perangai suke mengutuk orang *same cam saye . tapi kami tak jahat oke . kami cume menggembirekan hati . dye juge seorang yang bile bercakap tak bertapis . sesape yang kenal dye tahulah perangai dye dan tak perlu lah nak amik hati law kene kutok dengan dye oke . RINDU KAU LA MAK CIK ! cepat2 la abis belajar ye . buley la kite meronggeng .


make dengan ini , berakhir la cerite saye untok hari ini . mereka ni lah yang bertahte dilubuk hati saye ! walaopon ramai lagi mereke2 yang bertahte di hati saye .*cume tak de gambar .

Friday, March 18, 2011

i love hate this feeling !

i hate this feeling .
why ?
i dunno *sigh .
perasaan ni datang bile terase sunyi .
bile terase keseorangan
bile ade masalah .
sangat2 tatau ape nak buat dengan *stupid feeling nie

i hate this feeling !

perasaan ape ?

perasaan sunyi
perasaan keliru
perasaan cemburu*wlaopon ta patot n ntah ape2 .
perasaan rindu
perasaan tak tau nak wat ape

perlu melakukan sesuatu yang mendatangkan faedah atau duit * keje
supaye dapat lupekan sikit perasaan nie .
arrgghh .
DILEMA .

Friday, March 11, 2011

SERIBU KEMAAFAN DIPINTA

ta sampai hati nak ucap kan selamat tinggal pade akak2 di kolej negeri. sebab terlalu sukar setelah masok 3 bulan bersama .makan semeje , tido sekatil *kiteorang gabongkan katil sebab takot . ingat lagi tyme hari pertame masok astel .1st tyme jumpe kak pyqa , kak alyn , kak ira dan kak eka . ingat kn dyeorg sombongg . tapi dyeorg tersangat lah sporting .beruntung dapat roomate cam akak2 . mungkin jodoh kami ta panjang . saye terpakse tarik diri dari perjuangan sebagai seorang student di kolej negeri atas sebab2 yg ta dapat di elakkan. saye ingin memohon maaf kepade akak2 . dan ayah dan emak sebab ta dapat meneroskan sume nie . mungkin bukan rezeki saye di sini. walaomcm mne pon . spanjang berade di kolej negeri semuanya indah dan akan tersimpan rapi sebagai memori terindah .

Thursday, March 10, 2011

JAM PUNYE PASAL

pelik tak bile tgok tajok kat atass . haa . cerite nye cam nie . semalam tdo awal la sikit *ta awal mane pon kol12 . punye la mengantok . tapi tetibe dalam kol 1 da tersadar balik . tgn lengoh semacam . nak tido balik tu . punye la bersungguh2 pejam mate . tapi tatertutop jugak * takot pon ade . ( macam tade kene mengene nan tajok kan ) . cite nyer cam ni sbenar nyer . dalam kol 6 pagi da tersedar * dalam hati . aloh . baru kol 6 . lambat agi kelas . haa. tanpe lengah lagi . sambong tdo . nyamann betol . tetibe kak ira memanggil * sambil meggoyangkan badan aq .
" zaty , bangon
. tade kelas ker "
dengan yakin nye menjawab .
" ade kak " *masih belom bukak mate .
" kol bape"
aq pon jawab "kol 8.30"
kak ira membalas "lah , skang da pukol 8.15 "
tanpe lengah mase . aq dengan pantas nyer menyambar tuala . da teros masok toilet . punye la panik * sambil kesal mengenang kan nape la aq tak kunci jam mlm tadi . walaopon dalam hati sgt yakin yg kelas en amir takpe law dtg lambat .

*so , kat sini . aq nak ckp . law da tawu ade kelas pagi tak payah la berangan yg korg conferm2 buley tersadar sendiri tanpe mengunci jam .

Wednesday, March 9, 2011


INGAT PESANAN SHAMSUL BIN KADIR


rindu nye kat my hubby *BOTAK . my beshfrend SARAH . sunyi sangat ari nie . cam nak meleleh air mate niee . bile mangon pagi . sesorang jerp . akak2 yg laen da pegi kelass . selalu nye pagi2 ade temann . my roomate ARI . tapi ye da quiet. arrgghh . busan yang teramat . tensyen jugak life sbagai student niee . mcm2 nak buat . smpai ta ckop mase . rase cam nak give up pon ade bile ye da quiet . tapi my hubby pernah pesan * "syg , kite belajar untuk diri sendiri . bukan untok kawan atau bukan sebab kawan "
saye sentiase ingat pesan awak tu . haa . shamsul ni lah inspirasi saye taw . dye sentiase pesan kat sye blaja betol2 taw .
ape yg sye dpt blaja kat sini. jangan sebab kawan . kite teros putus ase .

Friday, March 4, 2011

hello there, im newbie in blogger..so today i would like to story little bit here and there about my self.lets take a look my picture.

nie haa muke aku yang comel
okay you all tak suka i dont care

NUR IZZATI BINTI MAHAD name saye oke . tapi org laen panggil ZATY jer . 01 jun 1992 sye mule lihat dunie . 19 taon . skang nie sedang menuntut ilmu di seremban , KOLEJ NEGERI SERENBAN 2. rumah tercinte kat JOHOR BAHRU . already taken by SHAMSUL BIN KADIR. sarah binti mohd sidin adelah kawan TERBAIK sye .sebenarnyer , baru nak menjinak2 dengan BLOG . sume nyer gare2 LITTLE SIS . yg telak menjebak sye . so, sape2 berilah tunjok ajar yer. .rase nyer nie jerp la pengenalan nyer . untok kali nie . next tyme sye post lagi yer .